English English Greek Greek Russian Russian
H λέπρα προσβάλλει ακόμη περίπου 1,8 εκ ανθρώπους

H λέπρα προσβάλλει ακόμη περίπου 1,8 εκ ανθρώπους

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας καθιερώθηκε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την ασθένεια .

Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η λέπρα έχει εξαφανιστεί , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προσβάλλει ακόμη περίπου 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου. Παλαιότερα ήταν ανίατη αρρώστια και οι λεπροί απομονώνονταν υποχρεωτικά σε ορισμένες περιοχές (Σπιναλόγκα κλπ).

Η Λέπρα είναι μία χρόνια, μεταδοτική , φλεγμονώδης νόσος που προσβάλει κυρίως το δέρμα και τα νεύρα και προκαλείται από ένα μυκοβακτηρίδιο το Mycobacterium leprae .Το μυκοβακτηρίδιο αυτό ανακαλύφθηκε το 1873 από το νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Χάνσεν, εξού και ο όρος νόσος του Χάνσεν. Η μετάδοση της γίνεται μέσω ρινικών σταγονιδίων που περιέχουν τα παθογόνα βακτηρίδια. Η είσοδος των βακτηριδίων αυτών γίνεται από τραυματισμούς ή ρωγμές του δέρματος ή μέσω του ρινικού βλεννογόνου (μύτη).

Ο χρόνος επώασης της νόσου δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται να εκδηλωθεί η νόσος είναι περίπου 3-7 χρόνια όμως έχουν αναφερθεί περιστατικά και με μικρότερο χρόνο επώασης 6 μηνών.

Τα αρχικά συμπτώματα της ασθένειας αφορούν κυρίως το δέρμα και τα νεύρα που βρίσκονται σε αυτό. Στο δέρμα οι βλάβες αρχικά παρουσιάζονται ως μεμονωμένες ή πολλαπλές ερυθρές υπο-μελαγχρωματικές (άσπρες) κηλίδες οι οποίες κατά την διάρκεια της νόσου εξελίσσονται σε πληγές στο σώμα.

Τα νεύρα νεκρώνονται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χάνουν την αίσθηση του κρύου, της ζέστης και του πόνου στο δέρμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνότερους τραυματισμούς ή εγκαύματα των άκρων που λόγω μολύνσεων να οδηγούν σε απώλειες δακτύλων ή ακόμα και ακρωτηριασμούς χεριών ή ποδιών. Τα μαλλιά σταδιακά γίνονται ξηρά και παρατηρείται πτώση των φρυδιών, των βλεφαρίδων καθώς και απώλεια τριχών σε άλλα μέρη του σώματος. Εμφανίζονται επίσης παραμορφώσεις στα χέρια, στα πόδια και το πρόσωπο. Στο πρόσωπο μάλιστα παρατηρούνται διογκώσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα στίγματα στο κεφάλι το κάνουν να μοιάζει με κεφάλι λιονταριού ( «Λεόντειο Προσωπείο»).

Άλλα συμπτώματα της νόσου που μπορεί να παρουσιαστούν είναι η συνεχής αιμορραγία της μύτης και καταστροφή του ρινικού διαφράγματος , η απώλεια της φωνής και της όρασης καθώς και αναπνευστικά προβλήματα. Στιςεπιπλοκές συγκαταλέγονται επίσης η ηπατική, νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση.

Η Λέπρα, αυτή καθαυτή γενικά δεν θεωρείται θανατηφόρος ασθένεια. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει από τις επιπλοκές της νόσου, όπως μολύνσεις ή φυματίωση. Η αντιμετώπιση της λέπρας περιλαμβάνει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, παρόλο που εμβόλιο για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής δεν έχει ακόμα εξευρεθεί. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες με την πρόοδο της επιστήμης, η νόσος έχει μειωθεί σε συχνότητα λόγω της δραστικής φαρμακοθεραπείας που έχει εφαρμοστεί.

Βασικοί στόχοι της παγκόσμιας ημέρας κατά της Λέπρας αποτελούν, η διεθνής κινητοποίηση για την εξεύρεση οικονομικών πόρων , νέων φαρμάκων, καθώς και η ενημέρωση του κοινού αναφορικά για την ασθένεια αυτή. «Η λέπρα κοντεύει να εξαφανισθεί, όμως η μάχη δεν έχει ακόμη πλήρως κερδηθεί».

*Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος- Μέλος της Ευρωπαικής και Κυπριακής Δερματολογικής Εταιρείας.

http://www.sigmalive.com/lifestyle/health/94038