English English Greek Greek Russian Russian

Η μόλυνση των νυχιών ή αλλιώς ονυχομυκητίαση αποτελεί ίσως τη συνηθέστερη διαταραχή των νυχιών με ποσοστό εξάπλωσης 2-8% παγκοσμίως.

Εκτός όμως από τους μύκητες, η ονυχομυκητίαση μπορεί να αποτελέσει προϊόν συννοσηρότητας καθώς υπάρχουν παθήσεις οι οποίες επιφέρουν σημαντικό κίνδυνο ονυχομυκητίασης όπως η προχωρημένη ηλικία, ο διαβήτης, η περιφερική αγγειοπάθεια, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ανοσοκαταστολή.

Αντιμετώπιση & Θεραπεία

Η φαρμακευτική αγωγή χορηγούμενη από το στόμα ή  με τοπικά αντιμυκητισιακά αποτελούν την κλασική παραδοσιακή αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης. Ωστόσο, συχνά τα αποτελέσματα είναι αδύναμα έως μέτρια με αρκετά μεγάλο ποσοστό υποτροπής το οποίο αγγίζει το 17-25% ακόμα και στις περιπτώσεις που αρχικά η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα επιφέρει θεραπεία.

Αρχικές Κλινικές μελέτες στην αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης με συσκευές LASER, ιοντοφόρεση, φωτοδυναμική θεραπεία αλλά και συσκευές χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής με υπερήχουν είναι αρκετά ενθαρρυντικές.

Η θεραπεία LASER για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης βασίζεται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, καθώς δρα επιλεκτικά στο στόχο χωρίς να τραυματίζονται οι παρακείμενες περιοχές. Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι διαφορές στο βαθμό απορροφησιμότητας του LASER και της θερμικής αγωγιμότητας της μυκητιασικής μόλυνσης και του γύρω ιστού να χρησιμοποιούνται ευεργετικά προς όφελος της θεραπείας.