English English Greek Greek Russian Russian

Ο εφιάλτης των γονιών κυρίως με μικρά παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών επιστημονικά λέγεται «φθειρίαση» και είναι περισσότερο ενοχλητική παρά απειλητική για την υγεία. Όταν οι ψείρες «εγκατασταθούν» στο παιδικό κεφαλάκι προκαλούν έντονο αίσθημα κνησμού, συχνά ακατανίκητο, μια κατάσταση πολύ ενοχλητική για τα παιδιά. Αρκετά συχνά, η συνεχής ανάγκη για ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς.

Οι ψείρες, δεν έρχονται μόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο κίνδυνος παραμονεύει όλο το χρόνο, όπου υπάρχουν παιδικές κοινότητες και ομαδική παιδική δραστηριότητα, όπως παιδικοί σταθμοί, παιδότοποι, κατασκηνώσεις και πάρκα.

Οι ψείρες όχι μόνο φωλιάζουν στα κεφαλάκια των μικρών παιδιών αλλά «μεταπηδούν» με ιδιαίτερη ευκολία από το ένα κεφάλι στο άλλο.Τα μικρά αυτά παράσιτα αγαπούν να φωλιάζουν στα κεφάλια παιδιών ηλικίας 3 έως 12 ετών. Η φθειρίαση παρουσιάζει έξαρση σε αυτές τις ηλικίες καθώς τα παιδιά αγαπούν τα ομαδικά παιχνίδια και την ανταλλαγή ρουχισμού, όπως καπέλα, πετσέτες , κυρίως λόγω της συνήθειας τους να παίζουν ομαδικά και να ανταλλάζουν προσωπικών αντικειμένων αλλά και ρουχισμού όπως καπέλα, ρούχα, πετσέτες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Η εφαρμογή αγωγής πρέπει να είναι άμεση και ορισμένες φορές αρκετά επιθετική προκειμένου να φέρει το ριζικό αποτέλεσμα. Η επιλογή του κατάλληλου αντιπαρασιτικού φαρμάκου-σαμπουάν (ζελέ ή σκόνη) προτείνεται να γίνεται κατόπιν σύστασης δερματολόγου. Τα ειδικά αυτά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί ώστε έχουν ριζική επίδραση στις ψείρες και πιο συγκεκριμένα στα νευρικά τους κύτταρα ώστε αρχικά να προκαλούν παράλυση και στη συνέχεια την πλήρη εξουδετέρωσή τους.