English English Greek Greek Russian Russian

Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB (290-320nm) η οποία διαπερνά την επιδερμίδα. Η έκταση του ηλιακού εγκαύματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Ένα ηλιακό έγκαυμα  κυμαίνεται από ελαφρύ (βαθμού Ι) μέχρι πολύ σοβαρό (βαθμού ΙV), ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και την έκθεση στον ήλιο.

Οι κλινικές εκδηλώσεις του ηλιακού εγκαύματος κυμαίνονται από απλό, ήπιο ερύθημα ως οίδημα (πρήξιμο), δημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι ενυδάτωση της περιοχής αλλά, παράλληλα, προστασία από μόλυνση.

Η ερυθρότητα και το πρήξιμο υποχωρούν συνήθως σε μία εβδομάδα με απολέπιση (ξεφλούδισμα) της επιδερμίδας. Στις περιοχές αυτές όμως, μπορεί αργότερα να εμφανιστούν κηλίδες, δυσχρωμίες, σπίλοι (ελιές), ενώ μελλοντικά, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα φωτογήρανσης αλλά και ανάπτυξης

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις που έχει εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να πάθουν ηλιακά εγκαύματα ακόμα και με 15 – 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο.  Επίσης  τα βρέφη μέχρι 6 μηνών θα πρέπει να μην εκτίθονται καθόλου ή συχνά στον ήλιο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, λόγω της τρύπας του όζοντος, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 10 μέχρι τις 4 το μεσημέρι και να «φοράμε» πάντοτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (π.χ. SPF 30,SPF50) ή ρούχα, όταν για κάποιο λόγο εκτεθούμε στον ήλιο.

Ο ήλιος είναι ευεργετικός για τον άνθρωπο όταν η έκθεση μας σε αυτόν γίνεται συνετά και τα μέτρα προστασίας τηρούνται συστηματικά. Καλό είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι κανόνες ηλιοπροστασίας, αν και πρέπει να εφαρμόζονται  ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ισχύουν και πρέπει να τηρούνται  καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.