English English Greek Greek Russian Russian

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό αριθμό σπίλων από τους άλλους. Στην προσχολική ηλικία, κατά μέσο όρο εμφανίζονται στο δέρμα 3-5 σπίλοι, ενώ  στην εφηβεία φθάνουν τους 20-30. Σχεδόν όλοι οι σπίλοι εμφανίζονται μέχρι την τρίτη δεκαετία της ζωής ενός ατόμου, ενώ μετά την ηλικία των 40 εμφανίζονται σε μικρότερο αριθμό

Σε ποσοστό 1%, τα νήπια έχουν στο δέρμα τους συγγενείς σπίλους, οι οποίοι εμφανίζονται είτε κατά τη γέννηση είτε τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Οι περισσότεροι σπίλοι έχουν μικρό μέγεθος, το πολύ  1,5 mm ή μέτριο μέγεθος, το πολύ 20 mm. Οι περισσότεροι μικροί και μέτριοι συγγενείς σπίλοι δεν πληρούν τον κανόνα συμμετρίας, χρώματος και σχήματος, αλλά είναι συνήθως ακίνδυνοι και αξιολογούνται σαν «καλοί σπίλοι/κακοί σπίλοι». Ωστόσο, στους ενήλικες ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε κακοήθεις είναι λίγο μεγαλύτερος σε σχέση με τους τυπικούς επίκτητους σπίλους, και αυτό εξαρτάται από την αύξηση του αριθμού των μελανοκυττάρων. Στην περίπτωση αυτή, δεν προτείνεται η αφαίρεση των σπίλων, αν και κάποιες φορές μπορεί να απαιτείται λόγω αισθητικής δυσμορφίας.

Οι συγγενείς σπίλοι που είναι μεγαλύτεροι από 20 cm εμφανίζονται σε 1 ανάμεσα σε 20 000 νεογνά, ενώ οι γιγάντιοι συγγενείς σπίλοι εμφανίζονται σε πολύ λιγότερα νεογνά. Οι σπίλοι αυτοί έχουν ανομοιόμορφο χρώμα, έντονη τριχοφυΐα και τραχιά επιφάνεια. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίζουν οζίδια και εξέλκωση, που είναι βλάβες με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας. Αντίθετα, οι μικροί συγγενείς σπίλοι μπορεί να εξελιχθούν σε μελάνωμα τα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου. Επίσης, οι βλάβες μπορεί να συσχετίζονται με τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, με μια πάθηση που ονομάζεται νευροδερματική μελάνωση. Αυτή συμβαίνει κυρίως όταν ο σπίλος εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στον λαιμό ή την πλάτη.

Η θεραπεία των συγγενών σπίλων μεγάλου και γιγάντιου μεγέθους θεωρείται δύσκολη. Το να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος ενός σπίλου είναι κάτι επιθυμητό, όμως η δημιουργία ουλής και αντιαισθητικού αποτελέσματος είναι σχεδόν ανέφικτο. Ωστόσο, ακόμα και όταν αφαιρεθεί μπορεί να δημιουργηθεί μελάνωμα στους εσωτερικούς ιστούς ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος δεν είναι 100% δυνατός. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να συμβουλεύονται και να εξετάζουν τα παιδιά τους από έμπειρο δερματολόγο, με διαρκή παρακολούθηση της εξέλιξης των σπίλων τους.

Η Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση μελανώματος και δερματικών καρκίνων.Εμείς στο ιατρείο μας με τη χρήση της αυτόματης ιατρικής μας κάμερας και  τουειδικού λογισμικού γίνεται λήψη φωτογραφιών σε όλο το σώμα σε πολύ υψηλή ανάλυση. Παράλληλα με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, οι νέοι και οι υπάρχοντες σπίλοι εντοπίζονται και χαρτογραφούνται με ακρίβεια στις επαναληπτικές εξετάσεις. Οι φωτογραφίες που λαμβάνονται συγκρίνονται μεταξύ τους και έτσι ανιχνεύεται η παραμικρή διαφοροποίηση στους σπίλους όπως και ανακαλύπτεται έγκαιρα η πιθανή εμφάνιση δερματικού καρκίνου.