English English Greek Greek Russian Russian

Η απώλεια μαλλιών, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο και περισσότερους άντρες, αλλά και γυναίκες και τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται.

Η  κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, ορισμένα φάρμακα, το άγχος , η στενοχώρια διάφορες ασθένειες και κακοήθειες οδηγούν σε τριχόπτωση ή ακόμα και στη… μισητή φαλάκρα.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, το 85% του συνόλου των µαλλιών µας αναπτύσσεται, ενώ το υπόλοιπο 15% πέφτει.  Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό να πέφτουν 50-100 τρίχες την ημέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει τριχόπτωση , όταν ξεπερνιέται όμως αυτό το νούµερο, τότε µιλάµε για παθολογική τριχόπτωση.

Κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του κύκλο ζωής που μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες. Αυτός ο κύκλος ζωής χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

  • Αναγενής: είναι η ενεργή φάση ανάπτυξης που διαρκεί από δύο έως έξι χρόνια.
  • Καταγενής: είναι η μεταβατική φάση ανάπτυξης που διαρκεί από δύο έως τρεις βδομάδες
  • Τελογενής: είναι η φάση ανάπαυλας που διαρκεί περίπου δύο έως τρεις μήνες, στο τέλος της οποίας η τρίχα πέφτει και αντικαθίσταται από νέα τρίχα, και ο κύκλος ζωής της αρχίζει από την αρχή.

Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λέπτυνση των μαλλιών
  • Υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής
  • Πλήρη απώλεια τριχών (σχηματισμός φαλάκρας) στην κορυφή του κεφαλιού

Αντιθέτως, το βασικό σύμπτωμα της τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η γενική αραίωση και αποδυνάμωση των μαλλιών, κατά κύριο λόγο στην κορυφή του κεφαλιού.

Στις γυναίκες παρατηρείται διάχυτη αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού, αλλά με διατήρηση μιας μικρής ζώνης με πυκνά μαλλιά στη μετωπική χώρα. Εμφανίζεται περίπου στο 25% των γυναικών στα 35-40 χρόνια, ενώ στα 50-60 χρόνια, μετά δηλαδή την εμμηνόπαυση, η τριχόπτωση αυξάνεται στο 60% των γυναικών.