English English Greek Greek Russian Russian
Laser Hair removal

Laser Hair removal

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το θέμα τις ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και της εξάλειψης της, κάτι που απασχολεί κυρίως κάθε γυναίκα αλλά και άνδρα. Η αποτρίχωση με laser είναι μια και ίσως η μόνη επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης τριχοφυίας. Ο Αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ορίζει την αποτρίχωση με χρήση ιατρικού μηχανήματος ως ” τη σταθερή και μακράς διάρκειας μείωση του αριθμού των επανεκφυόμενων τριχών ως αποτέλεσμα ενός θεραπευτικού σχήματος που απαιτεί συνήθως πολλαπλές συνεδρίες και συντήρηση του αποτελέσματος. Αφού υπάρχει λύση τότε γιατί να μας βασανίζουν και να μην τις ξεφορτωθούμε μία για πάντα;

Λέιζερ αποτρίχωσης – Τι είναι όμως ? Είναι επικίνδυνο?
Το laser ουσιαστικά είναι ενισχυμένο μονοχρωματικό φως που προκαλεί επιλεκτική φωτοθερμόλυση στο θύλακο της τρίχας καταστρέφοντας μόνο αυτόν.Το μηχάνημα τεχνολογίας LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) ονομάζεται ανάλογα με το στοιχείο που περιέχει. Αυτό δίνει και την ιδιότητα στο φως να στοχεύει την τρίχα. Δεν ενέχει κινδύνους για τον οργανισμό καθώς δεν επηρεάζει το δέρμα ή εσωτερικά όργανα. Για την αποτρίχωση χρησιμοποιούνται συνήθως LASER Αλεξανδρίτη, Διοδικά και Nd YAG. Τα μηχανήματα IPL (Intense Pulsed Light ή παλμικό φως- φωτόλυση) δεν έχουν τέτοιου είδους κατηγοριοποίηση. Η αποτρίχωση με Laser είναι απόλυτα ασφαλής όταν εφαρμόζεται ή επιβλέπεται από το δερματολόγο.
Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;
Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί στις εξής περιοχές: πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι, λαιμό, παρειές, φαβορίτες, μεσόφρυο, φρύδια), μασχάλες, στήθος, γραμμή κοιλιάς, μπικίνι, χέρια, πόδια (κνήμες, μηροί, γλουτοί), ράχη.

Υπάρχουν σημεία στα οποία η τριχοφυΐα εξαλείφεται τελείως και σε κάποια άλλα όχι;
Οι μασχάλες, τα πόδια χέρια και το μπικίνι είναι περιοχές στις οποίες τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και υπάρχει ριζική εξάλειψη της τριχοφυΐας. Όσον αφορά στο σημείο του άνω χείλους έχουμε επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ στις παρειές, στις φαβορίτες, στο πηγούνι και το λαιμό οι τρίχες μπορεί να επιμείνουν λίγο περισσότερο αν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα.
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;
Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει και εξαρτάται από την περιοχή του σώματος στην οποία γίνεται η αποτρίχωση, από το χρώμα του δέρματος, καθώς και από το χρώμα και την ποιότητα της τρίχας.
Πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών;
Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και της τρίχας καθώς και της περιοχής που γίνεται το laser. Οι συνεδρίες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται περίπου κάθε 1 με 1,5 μήνα στην περιοχή του προσώπου και κάθε 1,5 έως 2 μήνες στις υπόλοιπες περιοχές. Όσο όμως μειώνεται ο αριθμός των τριχών τα μεσοδιαστήματα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα.
Είναι Ανώδυνη η θεραπεία? Υπάρχει κάποια κρέμα που πρέπει να εφαρμοστεί πριν την συνεδρία;
Η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη. Σε άτομα όμως που είναι ευαίσθητα στον πόνο καθώς και σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές, όπως είναι το μπικίνι, συνίσταται η χρήση αναισθητικής κρέμας πριν από τη θεραπεία με λέιζερ.
Οι περιοχές που γίνεται αποτρίχωση πρέπει να εκτεθούν στον ήλιο;
Μετά τη θεραπέια με laser αποτρίχωση συστήνεται η αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο για μερικές μέρες. Επίσης είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακής κρέμας στα σημεία του δέρματος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία και είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Η χρήση έχει παρενέργειες και αντεδείξεις?
Η αποτρίχωση με laser αποτελεί μία αποδεδειγμένα ασφαλή μέθοδο που εφαρμόζεται για δεκαετίες. Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν συγκαταλέγονται οι υποχρωμίες και οι υπερχρωμίες που στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠOΤΡΙΧΩΣΗΣ ΜΕ LASER αποτελούν η εγκυμοσύνη σε μερικές περιπτώσεις , η λήψη φαρμάκων (π.χ. ισoτρετινoΐνη, συστηματικά) και άτομα με ιστορικό χηλοειδών ή φωτοευαισθησίας.
Ποια είναι η εικόνα του δέρματος μετά την εφαρμογή laser;
Μετά τη αποτρίχωση με laser μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα ένας μικρός ερεθισμός, ένα ελαφρύ κοκκίνισμα που υποχωρεί μετά από λίγες ώρες. Για αυτό το λόγο, μετά τη θεραπεία, συστήνεται η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και δίνονται πάντα κατά περίπτωση οι ανάλογες οδηγίες από το δερματολόγο.
Συμπερασματικά
H αποτρίχωση με Laser αποτελεί σήμερα μια αποδεδειγμένα ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο για την αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης τριχοφυίας. Για την επίτευξη όμως του αποτελέσματος πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας αρχικός αριθμός συνεδριών ο οποίος ποικίλει σε αριθμό και συχνότητα ανάλογα με την περιοχή και το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου. Οι περιοχές του προσώπου απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών και μεγαλύτερη συχνότητα. Το αποτέλεσμα με συνεδρίες με αραιότερη συχνότητα πρέπει να συντηρείται στη συνέχεια.
Η ύπαρξη ασθενειών που επηρεάζουν την αύξηση των τριχών (πχ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) απαιτούν πιο πολλές συνεδρίες γι αυτό και πρέπει να γίνεται συχνά παρακολούθηση κάθε περίπτωσης και να δίνονται πάντα οι κατάλληλες οδηγίες από το δερματολόγο σας.
Δρ. Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης MD
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος –Κοσμητική Δερματολογία
Γραμματέας Δερματολογικής &Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου