English English Greek Greek Russian Russian
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Tο καλοκαίρι έφτασε, η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη, ενώ οι πιθανότητες νέων γνωριμιών αυξάνονται. H σεξουαλική επαφή όμως με πολλαπλούς συντρόφους και οι γνωριμίες της μίας βραδιάς ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους. Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο αυτή αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα τόσο των αφροδίσιων νοσημάτων, όσο και των απλών λοιμώξεων.

Τα αφροδίσια νοσήματα, ή αλλιώς σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι νοσήματα που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.Μολονότι η προφύλαξη είναι δυνατή και υπάρχουν πλέον αποτελεσματικές θεραπείες, τα αφροδίσια νοσήματα έχοντας ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια αποτελούν και σήμερα ένα σοβαρό πρόβλημα.

Μερικά από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που παρουσιάζονται είναι τα πιο κάτω:

Γονόρροια-Βλεννόρροια

Η βλεννόρροια είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που προκαλείται από το μικρόβιο του γονοκκόκου που ονομάζεται Neisseria gonorrhoeae.
Η βλεννόρροια ή γονόρροια είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται κατά την διάρκεια της σεξουαλίκής επαφής. Ανάλογα με την επαφή κολπική , στοματική ή πρωκτική μπορεί να προσβάλει όργανα και ιστούς των περιοχών αυτών.
Άρκετοί που προσβάλλονται από την νόσο αυτή μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα, όταν όμως υπάρχουν τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται 10 ημέρες περίπου μετά την μετάδοση και προσβολή από το μικρόβιο.
Τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν και στα 2 φύλα είναι πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση , συχνοουρία , πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήρθρα ή κολπο με δυσάρεστη οσμή , πόνος κατά την συνουσία και ενοχλήσεις στην περιοχή του πρωκτού.
Οι μολύνσεις από τον γονόκοκκο αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.

Χλαμύδια
Τα χλαμύδια είναι επίσης ένα συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από τα βακτήρια Chlamydia Trachomatis.Τα συμπτώματα εμφανίζονται 10-15 ημέρες από την στιγμή της μόλυνσης και μεταδίδονται μέσω κολπικής , στοματικής ή πρωκτικής συνουσίας.Μπορεί η λοίμωξη από τα βακτήρια να είναι ασυμπτωματική ή να υπάρχουν συμπτώματα όπως έκκριση υγρών απο το κόλπο ή το πέος , συχνουρία , δυσουρία ,φαγούρα κατά την ούρηση και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή. Η θεραπεία των χλαμυδίων αντιμετωπίζεται κυρίως με αντιβιοτικά.
Έρπητας γεννητικών οργάνων
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (Herpes Virus Hominis). Υπάρχουν 2 τύποι ιού έρπητα: Ο τύπος I που είναι πιο συχνός στα χείλη του στόματος και ο τύπος II που είναι πιο συχνός στα γεννητικά όργανα.
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται κυρίως με την άμεση σεξουαλική επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα και έχει χρόνο επώασης 2-5 μέρες. Στην αρχή εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες που σπάνε σε 24 ώρες σχηματίζοντας μικρά έλκη που συνοδεύονται με κνησμό και πόνο. Συνήθως τα έλκη αυτά εξαφανίζονται μετά από 3-20 μέρες. Οι λεμφαδένες είναι διογκωμένοι και συχνά επώδυνοι. Ο έρπητας είναι θεραπεύσιμος αλλά μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει.
Σύφιλη
Η σύφιλη προξενείτε από ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη (treponema pallidum). Η μετάδοση της γίνεται με τη σεξουαλική επαφή από δερματικά έλκη που μπορεί να υπάρχουν στο στόμα ,στα γεννητικά όργανα των ανδρών ή των γυναικών, όπου έχει εισχωρήσει το βακτηρίδιο αυτό. Τα έλκη αυτά είναι σκληρά , κόκκινα στην άκρη και δεν πονάνε και συνοδευόνται με πρήξιμο στους αδένες αριστερά ή δεξιά ανάλογα με το πoυ έχει εμφανιστεί η πληγή. Η σύφιλη εξελίσσεται σε τρία στάδια όπου στα δύο πρώτα στάδια η μετάδοση της είναι εξαιρετικά εύκολη. Η θεραπεία της γίνεται σε οποιαδήποτε στιγμή της εξέλιξής της , με αντιβιοτικά και πρέπει να την ακολουθήσουν ταυτόχρονα και οι παρτενέρ.
AIDS ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας

Το AIDS είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας (HIV). Το HIV προκαλείται από την μόλυνση από τους ανθρώπινους ρετροϊούς HIV1- HIV2.
Αυτοί μεταδίδονται από την σεξουαλική επαφή, επαφή με αίμα – παράγωγα ή άλλα σωματικά υγρά. Κατά την εγκυμοσύνη ή με το μητρικό γάλα κατά τον θηλασμό. Όμως δεν μεταδίδεται με συνηθισμένες επαφές (φιλί, χώρος εργασίας, τουαλέτα).

Τα κλινικά συμπτώματα είναι μεγάλη αδυναμία του οργανισμού, λεμφαδενοπάθεια, διάρροια, πυρετός, έντονος βήχας και δερματικά σαρκώματα. Δεν αναπτύσσουν AIDS όλα τα άτομα που μολύνονται από τον ιό HIV.
Οι ιοί HPV

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν είναι ένας,αλλά μία ομάδα DNA-ιών, γνωστών διεθνώς ως HPV (Human Papilloma Viruses). Οι HPV ιοί προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων και κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος.
Η μόλυνση από τους HPV ιούς είναι σήμερα η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση στις γυναίκες και άνδρες. Αφορά έως και το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 140 γονότυποι HPV. Οι τύποι 16,18,31,33,35, ανευρίσκονται συχνά στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας (σε ποσοστό >95%), του κόλπου, του αιδοίου, του περινέου, και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας (σε ποσοστό 50%).
Ο HPV εισέρχεται στον οργανισμό από μικροεσχάρες που δημιουργούνται κυρίως κατά την σεξουαλική επαφή καθώς επίσης και τη στοματική σεξουαλική επαφή.

Τα οξυτενή κονδυλώματα το πιο συχνό είδος του ιού των θηλωμάτων αναπτύσσονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα των δύο φύλων και είναι εμφανή συνήθως στο γυμνό μάτι σαν κουνουπίδι ή ελιά.
Οι υπόλοιπες HPV βλάβες μπορεί να είναι επίπεδες και να μην φαίνονται με γυμνό μάτι , γι αυτό χρειάζονται ιατρική εξέταση για να εντοπιστούν όπως το Τεστ-Παπανικολάου και η κολποσκόπηση στην γυναίκα, ή βιοψία και HPV DNA test για ταυτοποίηση του ιού.

Ο ιός δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό μας και είμαστε για πάντα φορείς του ιού αυτού γι αυτό πρέπει να παρακολουθείται σταδιακά από τον ιατρό . Οι αλλοιώσεις από τον ιό στα γεννητικά όργανα των δύο φύλων αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή πιο αποτελεσματικά με εξάχνωση με laser ή διαθερμια μία πολύ απλή σχετικά ανώδυνη, διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο.

Συμπερασματικά οι προφυλάξεις που μπορεί να πάρει ο καθένας μας για την αποφυγή αφροδίσιων νοσημάτων, είναι προτίστως η χρησιμοποίηση προφυλακτικού, όταν έχει σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον που δεν γνωρίζει καλά, η πλύση των γεννητικών οργάνων μετά από κάθε επαφή και η επίσκεψη στο αφροδισιολόγο αμέσως μόλις διαπιστώσει κάποιο σύμπτωμα, προτρέποντας και το σύντροφό του να κάνει το ίδιο ώστε να υποβληθούν και οι δυο σε θεραπεία χωρίς να περιμένουν ότι το πρόβλημα ‘θα περάσει μόνο του’. Πρόκειται για μια απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουν να εξαλειφθούν αυτές οι αρρώστιες, οι οποίες αν δεν δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή μπορεί να μας προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις ταλαιπωρόντας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Καλό καλοκαίρι λοιπόν, πάντοτε με προφυλάξεις!

Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Μέλος της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου