English English Greek Greek Russian Russian

Φρένο στην ανεξέλεκτη χρήση υψηλής ισχύος λέιζερ με τον τροποποιημένο περί εγγραφής αισθητικών νόμο

Πρόσφατα η ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα τον αναθεωρημένο νόμο περί εγγραφής των αισθητικών με αριθμό 74(i)2013, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 19/07/2013 .

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διαβουλεύσεις για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου χρονολογούνται περίπου από το 1995. Παρόλο που ο νόμος πέρασε και ψηφίσθηκε από τη βουλή το 1999 και παρά το ότι έγινε κάποια προσπάθεια εφαρμογής του, όλως παραδόξως ποτέ δεν διορίσθηκε συμβούλιο εγγραφής αισθητικών και παρέμεινε ανενεργός, δίνοντας έτσι την ευχέρεια σε επιτήδειους να ενεργούν ανεξέλεγκτα και πολλές φορές σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Αρκετές φορές έχουμε πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ για άσχημες εμπειρίες και συμβάντα σε ανυποψίαστους πολίτες που έχουν καταφύγει σε τσαρλατάνους, μη προσοντούχους και παράνομους επαγγελματίες υγείας, με πρόσφατα παραδείγματα γυναίκα που εμπιστεύθηκε την διόρθωση των ρυτίδων της σε κουρέα και νεαρή γυναίκα που έχασε την όρασή της όταν επισκέφθηκε μη προσοντούχο άτομο για αποτρίχωση με λέιζερ.
Με την εμφάνιση των συσκευών αποτρίχωσης με λέιζερ, λόγω ανυπαρξίας νομοθεσίας για τη ρύθμιση της κατοχής και χρήσης τους, προέκυψε τέτοια ασυδοσία που το θέμα έχει πάρει σήμερα ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις. Αυτή τη στιγμή κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των συσκευών που βρίσκονται σε χρήση στην Κύπρο, αλλά εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκατεστημένες και λειτουργούν μερικές χιλιάδες συσκευών λέιζερ. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι προαναφερόμενες συσκευές υπάρχουν και λειτουργούν χωρίς άδεια σε κουρεία, βενζινάδικα, γυμναστήρια και υποτυπώδη ινστιτούτα αισθητικής και κέντρα ομορφιάς .
Εδώ και αρκετά χρόνια η Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει η χρήση των λέιζερ και τις συνακόλουθες, συχνά τραγικές και επικίνδυνες επιπτώσεις τους στο κοινό. Δυστυχώς, παρ’ όλες τις αλεπάλληλες παρεμβάσεις και παραστάσεις προς τα αρμόδια όργανα, οι προσπάθειες της ΔΑΕΚ για επιβολή ελέγχου στο συγκεκριμένο ζήτημα έπεσαν στο κενό.
Στις συναντήσεις μας ως εκπρόσωποι της Κύπρου στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Σώματα που καθορίζουν πολιτική σε θέματα υγείας, βρισκόμαστε επανειλημμένα σε πολύ δύσκολη θέση καθώς η χώρα μας ολιγωρεί να νομοθετήσει και να θέσει φραγμό στην ανεξέλεγκτη αύξηση και χρήση των συσκευών λέιζερ
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, η τροποποίηση του άρθρου 14 (παρ. ii) του βασικού νόμου περί εγγραφής αισθητικών που αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται σε αισθητικούς η χρήση λέιζερ υψηλής ισχύος τύπου 3β και 4, αποτελεί σημαντική πρόοδο στην εξασφάλιση της προστασίας του κοινού από παράνομα ή ανειδίκευτα άτομα που διακυβεύουν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
Για σκοπούς ενημέρωσης αναφέρουμε ότι οι συσκευές λέιζερ διακρίνονται διεθνώς από το 2007 στις κατηγορίες 1, 1M, 2, 2Μ, 3R, 3B και 4.
Οι κατηγορίες 3Β και 4 θεωρούνται ως οι πλέον ισχυρές συσκευές λέιζερ, και η εφαρμογή τους πρέπει για λόγους ασφαλείας να γίνεται υπό την άμεση επιτήρηση και επίβλεψη του ειδικού ιατρού για το όργανο-στόχο στο οποίο κατευθύνεται η συγκεκριμένη ακτινοβολία.
Η ειδικότητα του δερματολόγου στις ιδιαιτερότητες του δέρματος, τον καθιστούν τον μόνο επαρκώς καταρτισμένο για να προβεί στην εφαρμογή λέιζερ, αλλά και να κρίνει την ανάγκη και την κατάλληλη μέθοδο χρήσης του. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ο ειδικός δερματολόγος μεθοδευμένα θα ενημερωθεί για το ιστορικό του ατόμου, και θα είναι σε θέση διαγνώσει μια σειρά δερματοπαθειών, όπως για παράδειγμα την ατοπική δερματίτιδα και τον ερυθηματώδη λύκο, που πιθανόν να επιδεινωθούν από τη μη σωστή χρήση και ρύθμιση της συσκευής λέιζερ. Επιπρόσθετα, ο δερματολόγος είναι σε θέση να κρίνει, σε περιπτώσεις που το άτομο πάσχει από κάποιο νόσημα και λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, εάν επιτρέπεται η εφαρμογή λέιζερ και σε ποιά σημεία είναι πιθανόν να προκληθούν εγκαύματα στο δέρμα. Τέλος, η σωστή διάγνωση μελαχρωματικών σπίλων που ως γνωστό εξαλλάσσονται σε κακοήθη μελανώματα με την εφαρμογή ακτινοβολίας, αποτελεί αποκλειστική εξειδίκευση του δερματολόγου.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να καλέσω το Υπουργείο Υγείας να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τη ψηφισθείσα νομοθεσία και να επιβάλει σωστή επιτήρηση επί τούτου, για προστασία της δημόσιας υγείας που καθηκόντως προασπίζεται, καθώς επίσης και το Υπουργείο Εργασίας να επιβλέψει τους χώρους των Ινστιτούτων Αισθητικής. Επιπλέον, η Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία καλεί το κοινό να μην εμπιστεύεται την υγεία του σε άτομα ανειδίκευτα και μη αδειούχα για το πρόβλημα που το απασχολεί, αλλά αντί αυτού να αναζητά πάντοτε την γνώμη του ειδικού.
Δρ.Ανδρέας Παλλούρας
Πρόεδρος Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου
Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης
Μέλος της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου
24 Ιουλίου 2013