English English Greek Greek Russian Russian
Χειμώνας και δέρμα Μυστικά προστασία σας. Υγιές Δέρμα και τον Χειμώνα…

Χειμώνας και δέρμα Μυστικά προστασία σας. Υγιές Δέρμα και τον Χειμώνα…

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, παρ’ όλο που μέχρι σχετικά πρόσφατα οι μέρες ήταν ζεστές.
Η πτώση της και οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα όμως, επηρεάζει κ το δέρμα μας, το οποίο είναι εμφανώς πιο ξηρό και εάν δεν φροντιστεί σωστά μπορεί να εμφανίσει ξηροδερμία, κοκκινίλες και ερεθισμούς. Η ξηρή επιδερμίδα το χειμώνα εμφανίζει έλλειψη ενυδάτωσης και επιδερμικών λιπιδίων, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας, εμποδίζοντάς τον έτσι να προσφέρει αποτελεσματική προστασία.
Πώς μπορούμε όμως να το προλάβουμε? Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και στην συγκεγκριμένη περίπτωση η προστασία μας από το κρύο. Ας δούμε μερικές αλλαγές που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε για να έχουμε όμορφο και απαλό δέρμα και τον χειμώνα.
Τρόποι προστασίας
Ξηρότητα ενδέχεται να παρουσιάσουν όλοι οι τύποι επιδερμίδας, ακόμα και οι λιπαρές, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ανάγκη από περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα αποκαταστήσουν την ισορροπία του υδρολιπιδικού φιλμ, θα καταπραΰνουν τους ερεθισμούς και θα το προστατέψουν από τις εξωτερικές επιθέσεις.

Διαλέξτε κρέμα ημέρας με πλούσια υφή, η οποία περιλαμβάνει στη σύνθεσή της λιπιδικούς παράγοντες, όπως έλαια, ω-3 λιπαρά οξέα, γλυκερίνη ή βούτυρο καριτέ, που θα δημιουργήσουν προστατευτική ασπίδα.
ΧΕΡΙΑ: Τα χέρια υποφέρουν συχνά από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το συχνό πλύσιμο .Έχετε πάντα μαζί σας, κρέμα χεριών. Προτίμησε παχιές κρέμες και όχι λεπτόρρευστες. Οι πιο παχιές κρέμες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε έλαια και αυτό διατηρεί περισσότερη υγρασία στις εξωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας.
Tip: απλώστε το βράδυ κρέμα ενυδάτωσης και φορέστε γάντια. Τα χέρια σας θα πάψουν να δείχνουν ταλαιπωρημένα, ειδικά αν επαναλάβετε μερικές φορές.
ΠΡΟΣΩΠΟ: Εφαρμόστε παχιά κρέμα ή μάσκα ενυδάτωσης και καταπράυνσης τρεις φορές την εβδομάδα. Θεωρείται ιδανική λύση, αν θέλετε να αποφύγετε τις κοκκινίλες.
ΧΕΙΛΗ : Η συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου δεν διαθέτει υδρολιπιδικό φιλμ για να την προστατεύει.
Φορέστε στα χείλη lip balm που περιέχει φυσικά έλαια, βιταμίνη Ε, γλυκερίνη, βούτυρο καριτέ ή βαζελίνη, και θα νιώσετε αμέσως ανακούφιση από τα σκασμένα χείλη
Tip: δεν αποτελεί λύση, το να υγραίνετε την ξηρή επιφάνεια των χειλιών με τη γλώσσα. Το σάλιο, λόγω των ενζύμων που περιέχει, τα ξηραίνει πιο γρήγορα και προκαλεί απολεπιστική δερματίτιδα.

ΣΩΜΑ : Το σώμα προστατεύεται, μεν, από τα ζεστά ρούχα, αλλά ύστερα από μια κρύα ημέρα το υπερβολικά ζεστό νερό στο ντους του στερεί τα λιπίδια που του χαρίζουν απαλότητα και ελαστικότητα γι αυτό φροντίστε να μην είναι καυτό το νερό και περιορίστε τον χρόνο του ντους με πολύ ζεστό νερό.
Χρησιμοποιήστε αφρόλουτρα με ενυδατικούς παράγοντες ή σαπούνι με ουδέτερο pH και εφαρμόστε μετά κρέμα σώματος με πλούσια λιπαρή υφή.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ: Πίνετε νερό. Μην ξεχνάτε ότι μόνον η εξωτερική ενυδάτωση δεν αρκεί για να διατηρείτε σε καλή κατάσταση το δέρμα σας. Θυμηθείτε επίσης ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων δεν αφορά αποκλειστικά τo καλοκαίρι, και προσθέστε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς, που είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Τέλος μην ξεχνάτε την αντιηλιακή προστασία. Η ακτινοβολία του ήλιου παραμένει δυνατή και εντείνεται τις ηλιόλουστες ημέρες. Αν, λοιπόν, κάνετε εκδρομές στη φύση ή πηγαίνετε για σκι, πρέπει να παρέχετε επιπλέον προστασία στο δέρμα σας, καθώς η ξηρή επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη στην ακτινοβολία, η χρήση αντιηλιακού με δείκτη προστασίας πάνω από 20+ είναι απαραίτητη και τον χειμώνα. Kαλό χειμώνα.

Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος-Κοσμετολόγος