English English Greek Greek Russian Russian
Φροντίδα του δέρµατος µικρών παιδιών

Φροντίδα του δέρµατος µικρών παιδιών

Το κρύο του χειμώνα δεν αφήνει τίποτε ανέγγιχτο στο διάβα του, κοκκινίλες, ερεθισμοί, εκζέματα που γίνονται – και φαίνονται εντονότερα , γεγονός που απαιτεί αυξημένη εγρήγορση και άρα περιποίηση για τo δέρμα του προώπου και του σώματος μας. Με το κρύο το δέρμα δεν γίνεται μόνον πιο ξηρό, εύθραυστο και ανελαστικό.Τα παιδιά είναι μια ευάλωτη ομάδα και χρειάζονται περισσότερη προστασία κυρίως τον χειμώνα. Το µόνο που χρειάζεται είναι λίγα απλά µέτρα για να εξασφαλίσετε ότι το δέρµα του παιδιού σας µπορεί να αντεπεξέλθει στο κρύο περιβάλλον και ιδιαίτερα το χειμώνα , γι αυτό αναφέρουμε πιο κάτω μερικούς τρόπους για καλύτερη προστασία του παιδικού και βρεφικού δέρματος.
Μετά τη γέννηση το δέρµα του µωρού χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστηµα για να συνηθίσει στην καινούρια ζωή. Υπάρχουν πολλά πράγµατα στο περιβάλλον στα οποία το νεογέννητο δέρµα µπορεί να είναι πιο ευαίσθητο απ’ ότι αργότερα στη ζωή. Νήπια και πολύ µικρά µωρά απορροφούν περισσότερα χηµικά µέσω του δέρµατός τους, γι’ αυτό να βάζετε όσο γίνεται λιγότερα προϊόντα πάνω στο δέρµα του µωρού. Μπορείτε να χρησιµοποιείτε µια µικρή ποσότητα ε κρέµας ή λοσιόν με ουδέτερο ph για να καθαρίζετε την περιοχή της πάνας. Τις περισσότερες φορές όμως το µόνο που χρειάζεται είναι να πλένετε το δέρµα του µωρού σας µε ζεστό νερό.
Το σαπούνι µπορεί να ξηράνει το δέρµα. ∆εν χρειάζονται αντιβακτηριακά και αρωµατικά σαπούνια σε συχνή χρήση και θα πρέπει να αποφεύγονται.
Μια µικρή ποσότητα µη αρωµατικού ελαίου µπάνιου ή σαπουνιού με ουδέτερο PH στη µπανιέρα και μετέπειτα η επάλειψη μιας μικρής ποσότητας ενυδατική κρέμας είναι καλο για το δέρμα του παιδιού και θα βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρµα του µαλακό..
Αν το παιδί σας έχει ξηρό δέρµα ή βρεφικό έκζεμα και επιδεινώνεται το χειμώνα , είναι σηµαντικό να αποφεύγετε τελείως το σαπούνι και να πλένετε το δέρµα του παιδιού σας πιο αραιά επειδή ο κρύος καιρός ξηραίνει περισσότερο το δέρµα. Αν το δέρµα είναι συνήθως ξηρό µπορεί να χρειαστεί να βάζετε αρκετές φορές την ηµέρα ενυδατικές κρέµες, ειδικά µετά το µπάνιο. και να αλείφετε τακτικά το δέρµα του µε αυτές.
Το δέρµα βοηθά στον έλεγχο της θερµοκρασίας του σώµατος. Όταν κάνει κρύο, µπορείτε να χρησιµοποιείτε βαµβακερά ή βαµβακερά/συνθετικά ρούχα. Τα µάλλινα ρούχα πάνω απ΄ τα βαµβακερά είναι εντάξει, αλλά δεν θα πρέπει να έρχονται σε άµεση επαφή µε το δέρµα επειδή µπορεί να προκαλέσουν φαγούρα. Μέσα στο σπίτι το ντύσιμο των παιδιών δεν πρέπει να είναι υπερβολικό. Ντύνουμε τα παιδιά μας όπως ντυνόμαστε και εμείς .Αν διαπιστώσουμε ότι το μικρό μας είναι ιδρωμένο , ίσως να έχουμε υπερβάλλει στο ντύσιμό του. Στην περίπτωση που έχουμε νεογέννητο στο σπίτι και μόνο τότε δικαιολογούμαστε να του φορέσουμε ένα ρουχαλάκι παραπάνω , αφού τα νεογέννητα κυρίως δεν έχουν καλό θερμορυθμιστικό σύστημα ,δεν προστατεύονται από επαρκές σωματικό λίπος και είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο .Προσοχή όμως , γιατί κάποιοι γονείς το παρακάνουν ντύνοντας και σκεπάζοντας τα νεογνά με υπερβολικά ρούχα και σκεπάσματα με αποτέλεσμα αυτά να κοιμούνται διαρκώς και να μη θηλάζουν. Μια καινούρια έρευνα πάνω στο παιδικό δέρμα έδειξε ότι το δέρμα των παιδιών απορροφά αλλά και χάνει πολύ πιο γρήγορα την υγρασία γι αυτό η πρόληψη και η προστασία είναι το παν. Καλό χειμώνα.

Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος – Κοσμετολόγος
Μέλος της Ευρωπαικής και Κυπριακής Δερματολογικής Εταιρείας