English English Greek Greek Russian Russian

Τατουάζ Μύθοι ,Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση με Laser

Σχέδια που εκφράζουν τις εμπειρίες μας, σύμβολα που προβάλουν τον εαυτό μας και τέχνη στο δέρμα αποτελούν τρία αναπόσπαστα στοιχεία της σημερινής εποχής. Με την εικόνα των tattoo να έχει αποστασιοποιηθεί εντελώς από τις «ζωγραφιές» στα μπράτσα των ναυτικών, φυλακισμένων και των «κακών» παιδιών, το τατουάζ δεν αποτελεί δακτυλοδεικτούμενο στίγμα, αλλά ένα είδος τέχνης. Σήμερα, κάνουν τατουάζ διάσημοι καλλιτέχνες , αθλητές, μουσικοί, ηθοποιοί, άνδρες και γυναίκες που ζούν μια ‘κανονική ζωή’, εργάζονται σε ‘κανονικά επαγγέλματα’, με ‘κανονικές κοινωνικές επαφές’ και με ‘κανονικές οικογένειες’. Η ιδέα όμως να κοσμήσουμε το σώμα μας με ένα τατουάζ αν και είναι πολύ ελκυστική, η απόφαση για να το κάνουμε χρειάζεται πολλή σκέψη και μεγάλη προσοχή.

Κάθε είδος τατουάζ ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Το χειρότερο είναι μια πολύ επικίνδυνη μόλυνση, όπως ο ιός του HIV ή ο ιός της ηπατίτιδας Β, C που μπορεί να προκύψει από μολυσμένες βελόνες αν δεν διατηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Ένας άλλος κίνδυνος που μπορεί να προκύψει είναι από τυχόν παλιό ή μολυσμένο μελάνι λόγω μούχλας ή βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα μάτια, τους πνεύμονες και άλλα όργανα. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα μελάνια χωρίς να το γνωρίζουν (συνήθως στα κόκκινα) οι οποίοι μπορεί λόγω αυτής της αλλεργίας να φτάσουν σε αλλεργικό σοκ με κίνδυνο να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Επιπλέον μια αντίδραση στις βαφές ή στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται μπορεί να τραυματίσει κάποιον ιστό ή να προκαλέσει οίδημα ή και εξάνθημα. Γι αυτό αν πάρετε την απόφαση να κάνετε τατουάζ φροντίστε να βρείτε ένα καθαρό στούντιο και ζητήστε να παρακολουθήσετε ότι αποστειρώνονται οι βελόνες και οποιαδήποτε άλλα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης, ζητήστε να δείτε τις συστάσεις του ατόμου που θα σας κάνει το τρύπημα ή το τατουάζ ώστε να βεβαιωθείτε πως είναι επαγγελματίας.

Παλιότερα, η αφαίρεση του τατουάζ ηταν εντελώς δύσκολη και σχεδόν ανέφικτη. Σήμερα όμως γίνεται πιο εύκολη με τη χρήση ενός ειδικά κατασκευασμένου Laser (Q – Switched Νd YAG laser), για την αντιμετώπιση του χρώματος που εμπεριέχει ένα τατουάζ. Το Laser αυτό παράγει ακτίνα φωτός, η οποία απορροφάται από τους κόκκους της χρωστικής, από την οποία αποτελείται ένα τατουάζ. Αυτό προκαλεί την διάσπαση της χρωστικής σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα οποία αποβάλλονται από το σώμα. Σκουρόχρωμα τατουάζ όπως μπλε και μαύρα ανταποκρίνονται καλύτερα και με πολύ καλά αποτελέσματα , σε σχέση με τα ανοικτόχρωμα (κόκκινα, πράσινα και κίτρινα) τατουάζ που σβήνουν πιο αργά και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες θεραπείες. Ο αριθμός των θεραπειών εξαρτάται επίσης από την ποσότητα του χρώματος και το βάθος που έχει τοποθετηθεί μέσα στο δέρμα η χρωστική.
Η αντιμετώπιση των χρωμάτων του τατουάζ γίνεται συνήθως χωρίς να προκληθεί ουλή στο δέρμα του ασθενούς και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει αμέσως μετά τη θεραπεία, στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται από τους ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς. Με τη συνεργασία ιατρού-ασθενούς και τη σωστή διαδικασία θεραπείας μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αισθητικό και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης Μ.D
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος-Κοσμητολόγος
Μέλος της Ευρωπαικής και Κυπριακής Δερματολογικης-Αφροδισιολογικής Εταιρείας.