English English Greek Greek Russian Russian
Καλοκαίρι και μυκητιάσεις: Πώς να προστατευθείτε

Καλοκαίρι και μυκητιάσεις: Πώς να προστατευθείτε

Καλοκαίρι, εποχή διακοπών και ξεγνοιασιάς! Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τη θάλασσα, τα παιχνίδια στην άμμο και την ηλιοθεραπεία. Εκτός από το μαύρισμα, το καλοκαίρι πιθανόν να μας “κληροδοτήσει” και με άλλα, όπως τις ανεπιθύμητες μυκητιάσεις του δέρματος που μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν για αρκετό διάστημα.

Όπως αναφέρει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Δρ Κωνσταντίνος Συμεωνίδης*, οι μυκητιάσεις ανάλογα με το σημείο του δέρματος που προσβάλλουν, διακρίνονται σε επιφανειακές, οι οποίες θεωρούνται οι πιο συνήθεις και προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα και την Candida Albicans και οι εν τω βάθει, δηλαδή εκείνες που προχωρούν πιο βαθιά, προσβάλλοντας δέρμα και υπόδερμα και προκαλούνται από μύκητες σκύλων ή γάτων.

Οι μύκητες μπορεί να προσβάλουν τον κορμό , τα άκρα , τα νύχια , καθώς και το τριχωτό της κεφαλής προκαλώντας αλωπεκία. Δερματόφυτα εντοπίζονται επίσης συχνά στις μηρογεννητικές πτυχές (σκέλια) και στα γεννητικά όργανα.

Όπως τονίζει ο Δρ Συμεωνίδης, η μετάδοση των μυκήτων μέσω της θάλασσας αποκλείεται, γιατί αυτοί δεν επιβιώνουν στο θαλασσινό νερό.

Προδιάθεση στις μύκητες έχουν όσοι χρησιμοποιούν αντιβιοτικά , κορτιζόνη για πολύ χρόνο ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Επίσης επιρρεπή είναι τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Δύο από τα πιο συνηθισμένα και “έντονα” προβλήματα μυκήτων, που κάνουν την εμφάνισή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι οι μυκητιάσεις του άκρου ποδός των μηρογεννητικών περιοχών και του κορμού με συνηθέστερη, την ποικιλόχρου πιτυρίαση. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, πλήττουν κυρίως τον παιδικό πληθυσμό. Όσον αφορά τη “νόσο του άκρου ποδός ¨, εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών σε ποσοστό που φθάνει το 30% είτε ως ονυχομυκητίαση είτε ως δερματοφυτία πελμάτων.

Η Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Μια από τις πιο συχνές καλοκαιρινές μυκητιάσεις είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση ή «αρρώστια του ντεκολτέ», όπως την αποκαλούμε. Η εμφάνιση της προβληματίζει, αφού οι λεκέδες που δημιουργεί στο δέρμα δεν είναι ευχάριστοι. Άσπροι ή καφέ λεκέδες ξεκινούν από τον αυχένα και μπορεί να επεκταθούν σε μεγάλες επιφάνειες, κυρίως στους ώμους το θώρακα και την πλάτη. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γίνεται λόγω ελλείψης της μελανίνης. Η παραγωγή σμήγματος και η υγρασία ευνοούν το μύκητα να γίνει παθογόνος. Οι λεκέδες σπάνια προσβάλλουν το πρόσωπο και δύσκολα καταπολεμούνται. Πρόκειται για πολύ διαδεδομένη μυκητίαση που προσβάλλει έφηβους και ενήλικες παρά ηλικιωμένους και παιδιά,δεν είναι μεταδοτική και πολλές φορές υπάρχουν μόνο λευκές κηλίδες και έτσι πολλοί την μπερδεύουν με τη λεύκη.

Μυκητίαση των μηρογεννητικών πτυχών

Πρόκειται για μυκητίαση πεζοπόρων, ποδηλατών και παχύσαρκων ατόμων. Αρχίζει με κάψιμο, κοκκινίλα και μικρή απολέπιση στο εσωτερικό των μηρών(σκέλια). Επιδεινώνεται με τη ζέστη, τον ιδρώτα και το τρίψιμο. Αρχικά εκλαμβάνεται ως ερεθισμός, όμως με τον καιρό εξαπλώνεται. Με κατάλληλη αγωγή θεραπεύεται σε μερικές εβδομάδες.
Να αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα.

Παθήσεις των ποδιών

Παλιά συνηθίζαμε να μιλάμε για το ‘πόδι του αθλητή’, καθώς οι αθλητές, που φορούν συνέχεια αθλητικά παπούτσια, ταλαιπωρούνται συχνότερα από μυκητιάσεις γιατί το πόδι είναι κλεισμένο μέσα σε ένα στενό παπούτσι. Τώρα που τα αθλητικά έγιναν μόδα και ο κόσμος τα φοράει καθημερινά, παρατηρούμε αύξηση των μυκητιάσεων και ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες.
Οι μυκητιάσεις αυτές παρατηρούνται συχνά στις μεσοδακτύλιες πτυχές και πέλματα λόγω της αυξημένης εφίδρωσης που προδιαθέτει για τη λοίμωξη. Προκαλείται κνησμός (φαγούρα) που μπορεί να είναι ήπιος ή βαρύς. Μερικές φορές σχηματίζονται φουσκάλες ανάμεσα στα μεσοδάχτυλα και το πέλμα του ποδιού. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των ποδιών είναι ήπιες , όμως αν δεν θεραπευτούν, μπορεί να διαρκέσουν πολύ με δυσάρεστα αποτελέσματα. Η πρόληψη περιλαμβάνει την καλή φροντίδα και υγιεινή του δέρματος και των άκρων μας.

Συμβουλές για πρόληψη των μυκητιάσεων

Πλενόμαστε και λουζόμαστε συχνά με σαπούνι κυρίως το καλοκαίρι μετά από έντονη εφίδρωση.
Δεν χρησιμοποιούμε ρούχα, πετσέτες ή παπούτσια άλλων προσώπων.
Xρησιμοποιούμε πάντοτε πετσέτα στην παραλία και δεν καθόμαστε ποτέ απευθείας επάνω στην άμμο ή στα κρεβατάκια θαλάσσης.
Πλένουμε συχνά την πετσέτα της θάλασσας σε θερμοκρασία 30 βαθμών κελσίου και δεν μοιραζόμαστε την ίδια πετσέτα με άλλους.
Αποφεύγουμε το παιχνίδι με τη άμμο ή με τα χώματα όπου αφθονούν οι μύκητες.
Δεν περπατάμε με τα πόδια γυμνά σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες , ντούς ή αποδυτήρια αλλά ακόμη και στην άμμο.Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο, αν τυχόν και κάποιο άτομο της οικογένειας έχει ήδη μύκητες χρειάζεται προσοχή.
Όταν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο, πάρτε μαζί σας παντόφλες ή βεβαιωθείτε ότι έχει παντόφλες μιας χρήσης για κάθε άτομο ξεχωριστά.Τις παντόφλες θα πρέπει να τις φοράμε συνεχώς και να μην περπατάμε καθόλου ξυπόλητοι μέσα στο δωμάτιο.

Αποφεύγουμε τα στενά και χωρίς κάλτσες κλειστά παπούτσια ιδίως το καλοκαίρι.Τα αθλητικά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι χειρότερο.

Η καθημερινή χρήση πούδρας στα παπούτσια ή κάλτσες βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας.

Επίσης εάν κάποιος πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να φροντίσει ώστε να ρυθμιστεί καλά το σάκχαρο του ,γιατί οι μυκητιάσεις ευνοούνται όταν είναι αρρύθμιστο.

Αν έχετε εμφανίσει μια μυκητίαση πετάξτε ή καθαρίστε καλά τα παλιά παπούτσια ή ρούχα ώστε να αποφύγετε την επανάληψη της μόλυνσης.

Καλό θα ήταν έχοντας υπόψη μας τα πιο πάνω μέτρα πρόληψης ,να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής ώστε να προλαμβάνουμε τις ανεπιθύμητες μυκητιάσεις.Ωστόσο σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάποιες αλλάγες στο δέρμα μας καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στο δερματολόγο μας για πιο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ώστε να απόλαυσουμε ξέγνοιαστα τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

*Ο Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης είναι Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος και Γραμματέας της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου.