English English Greek Greek Russian Russian
Άγχος και Δέρματοπάθειες

Άγχος και Δέρματοπάθειες

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει όλο τον πλανήτη, οι μειώσεις μισθών, οι περικοπές και οι απολύσεις αλλά και η γενική αβεβαιότητα που επικρατεί στις μέρες μας , φαίνεται πως συντελούν στην αύξηση των δερματικών προβλημάτων που συνδέονται άμεσα με το αυξημένο άγχος της σημερινής μας εποχής.
Η γνωστή λαϊκή ρήση πως «το δέρμα είναι ο καθρέπτης της ψυχής» δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το δέρμα γενικά, είναι αυτό που δείχνει τις εσωτερικές εντάσεις του εαυτού μας οι οποίες δεν εκφράζονται μέσα από τα λόγια και τη συμπεριφορά μας.
Το παρατεταμένο στρες ή κάποιο ιδιαίτερα ισχυρό γεγονός,συναίσθημα ή άγχος προκαλεί πολλές ανωμαλίες στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα στο δέρμα.
Πόσες φορές έχουμε ακούσει από φίλους και γνωστούς πως έχουν εξανθήματα ή τους πέφτουν τα μαλλιά από το άγχος; Τι ξέρουμε, όμως, για τα ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται στο δέρμα;
Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις του δέρματος που οφείλονται ή προκαλούνται από το άγχος είναι οι εξής:
-Στο τριχωτό της κεφαλής:
Στο τριχωτό της κεφαλής, η βασικότερη πάθηση που οφείλεται στο άγχος είναι η γυροειδής αλωπεκία όπου παρατηρούνται μία ή περισσότερες πλάκες στο κεφάλι που είναι τελείως αποψιλωμένες από τρίχες και που ο κόσμος τις ονομάζει τριχοφάγο.
Επιπλέον η διάχυτη τριχόπτωση και η σμηγματορροική δερματίτιδα του τριχωτού παρουσιάζονται σε εποχές παρατεταμένου άγχους, όπως επίσης και η τριχοτυλομανία που παρουσιάζεται όταν ο ασθενής τραβάει μόνος του τις τρίχες δημιουργώντας ακανόνιστα κενά στο τριχωτό του κεφαλιού.
-Στο δέρμα και στα νύχια:
Στα νύχια το άγχος παρουσιάζεται με την μορφή της ονυχοφαγίας.
Στο δέρμα, οι ψυχοσωματικές νόσοι είναι πολλές. Πρώτα απ’ όλα, η νευροδερματίτιδα κατά την οποία εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του δέρματος και σε περιοχές που φτάνουν τα χέρια, ερυθρές πλάκες με έντονο,βασανιστικό κνησμό που φτάνει σε σημείο να ματώσει από το ξύσιμο το δέρμα.
Στη συνέχεια, έχουμε την ψωρίαση που χαρακτηρίζεται από τοπικές αθροίσεις λεπίων στο δέρμα και οι εξάρσεις της χρόνιας αυτής νόσου παρατηρούνται σε εποχές έντονου άγχους. Η λεύκη, επιπλέον μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από λευκές πλάκες σε διάφορα σημεία του σώματος είναι μια άλλη μορφή δερματοπάθειας.
Η κνίδωση είναι μια άλλη νόσος που η βλάβη μοιάζει με το τσίμπημα κουνουπιού και έχουμε σε αυτήν μικτή αιτιολογία τόσο αλλεργικοί μηχανισμοί, όσο και ψυχοσωματικοί. Από την άλλη, υπάρχει και η σμηγματορροική δερματίτιδα, που εμφανίζεται είτε στο πρόσωπο είτε στο καφάλι με περιοχές ερυθρές που έχουν στην επιφάνειά τους ήπια λέπια.

-Στο πρόσωπο:
Η κοινή ακμή αν και δεν είναι ψυχοσωματική νόσος, παρουσιάζει έξαρση σε περιόδους στρες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ροδόχρους ακμή που μοιάζει με την κοινή ακμή αλλά παρουσιάζεται πάνω σε ένα δίκτυο ευρυαγγειών.
Τέλος, δερματικές παθήσεις όπως η υπεριδρωσία, ο έντονος κνημός χωρίς εξάνθημα αλλά και οι εξάρσεις του έρπητα χειλέων ή/και γεννητικών οργάνων ολοκληρώνουν αυτό τον κύκλο των δερματικών παθήσεων που οφείλονται ή επιδεινόνονται από το άγχος.
Σε γενικές γραμμές,οι δερματοπάθειες που προκαλούνται από το άγχος, είναι θεραπεύσιμες. Οι «θεραπείες» αντιμετώπισης τους είναι συγκεκριμένες και σπάνια αποτυγχάνουν. Φυσικά, ο βαθμός επιτυχίας της κάθε θεραπείας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον ασθενή και από το πόσο μπορεί να ελέγξει ο ίδιος το άγχος του.

Δρ. Κωσταντίνος Συμεωνίδης
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Μέλος της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου

Δέρμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, το άγχος συσχετίζεται με το 40% των δερματικών παθήσεων. Οι δερματίτιδες και το έκζεμα αποτελούν συχνά άμεση συνέπεια των διαταραχών άγχους. Άλλες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, η κνίδωση, η ακμή και ο απλός έρπης, προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το χρόνιο στρες.
Σεξουαλική λειτουργία. Η πρώιμη εκσπερμάτωση, οι διαταραχές της στυτικής λειτουργίας, η μειωμένη σεξουαλική διάθεση, ακόμα και οι διαταραχές της γονιμότητας (σε άνδρες και γυναίκες) έχουν συνδεθεί με την ύπαρξη μίας παρατεταμένης – μη επαρκώς διαχειριζόμενης στρεσογόνου κατάστασης. Μάλιστα, κάθε μία από αυτές τις διαταραχές είναι δυνατό να αυξήσει περισσότερο τα επίπεδα άγχους, οδηγώντας τελικά σε έναν φαύλο κύκλο.