English English Greek Greek Russian Russian
H Ακμή μετά την ηλικία των 30

H Ακμή μετά την ηλικία των 30

Η ακμή δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά τους εφήβους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί πολύ σύχνα και ξαφνικά στην ενήλικη ζωή του ατόμου . Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ενήλικων κυρίως γυναικών αλλά και ανδρών που παρουσιάζουν ακμή μετά την εφηβεία παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Η ακμή των ενηλίκων συνήθως εμφανίζεται με κύστεις ή σπυράκια στο πρόσωπο, που διαρκούν για μακρά χρονικά διαστήματα και συχνά συνοδέυονται από πόνο.Τα σπυράκια αυτά μετά την ηλικία των 30 συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή της κάτω γνάθου, στα μάγουλα αλλά και στο μέτωπο. Γιατί όμως συμβαίνει η ακμή στην ενήλικο ζωή και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν;
Αιτίες
Η κύρια αιτία της ακμής στην ηλικία των 30 αποτελεί: το φράξιμο των σμηγματογώνων πόρων είτε εξαιτίας της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες είτε λόγω υπερκεράτωσης δηλαδή ο υπέρμετρος πολλαπλασιασμός νεκρών κυττάρων στους σμηγματογόνους πόρους. Στην ακμή μετά την ηλικία των 30 ενοχοποιούνται επίσης και οι πιο κάτω παράγοντες όπως.
Ορμονικές διαταραχές Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν περιστασιακά κάποιο σπυράκι πριν από την περίοδο.Αυτό όμως είναι φυσιολογικό. Όταν, όμως, τα σπυράκια επιμένουν, τότε μιλάμε για ακμή. Τα σπυράκια αυτά εμφανίζονται στο άνω χείλος ή γύρω από το πηγούνι, γύρω από το στόμα και στον λαιμό. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για εν το βάθυ κύστεις («εσωτερικά σπυράκια») που διαρκούν για αρκετό καιρό και ενίοτε πονάνε. Αν η ακμή μετά τα 30 συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως απότομη αύξηση βάρους, διαταραχή του κύκλου ή αυξημένη τριχοφυϊα, τότε ο δερματολόγος θα πρέπει να κάνει περαιτέρω έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μάζί με την ακμή σύνδρομο πολυκυστικών ή μικροπολυκυστικών ωοθηκών, ή ακόμη και πρόβλημα στον θυρεοειδή.
Μη σωστή περιποίηση του προσώπου – Τα «σκληρά» καθαριστικά προϊόντα, και ο υπερβολικά συχνός καθαρισμός με σαπούνι κάνουν το δέρμα μας ευερέθιστο κι ευαίσθητο, διότι αφαιρούν τα φυσικά έλαια και καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό ιστό. Έτσι το δέρμα για να αναπληρώσει την υγρασία του παράγει περισσότερο σμήγμα. Επίσης η χρήση φαγεσωρογόνων (λιπαρών) καλλυντικών ( βαριά make up) τα βρώμικα πινέλα και σφουγγαράκια και οι ενυδατικές κρέμες ακατάλληλες για τον τύπο μας, μπλοκάρουν τους πόρους δημιουργώντας έτσι πολλαπλές κύστεις στο πρόσωπο. Όλα τα ανωτέρο θα πρέπει να αποφέυγονται και ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να μας συστήσει ποία προιόντα είναι σώστα να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας.
Διατροφικές συνήθειες – άτομα τα οποία υποφέρουν από ακμή μετά τα 30 συνίσταται να μην καταναλώνουν διατροφικά προιόντα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά και γαλακτοκομικά. Διατροφικά προιόντα όπως σοκολάτες γάλακτος, καθώς και τις τροφές τύπου fast food π.χ χάμπουργκερ, πίτσες,κ.α θα πρέπει όσο το δυνατό να είναι μειωμένα απο το διαιτολόγιο.
Στρές Όταν τα σπυράκια εμφανίζονται κυρίως στη περιοχή του του πιγουνιού, στον λαιμό ή στους κροτάφους, η ακμή πρέπει να αποδοθεί σε στρεσογόνους παράγοντες. Το υπέρμετρο στρες, αν είναι εφικτό, να μειωθεί.
Αναβολικά Επιβαρυντικά δρουν επίσης το κάπνισμα και η χρήση αναβολικών στεροειδών κυριώς από ¨τον ανδρικό πληθυσμό.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπισή της ακμής μετά τα 30 ποικίλλει ανάλογα με το είδος και την έκτασή της. Η θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προσώπου μπορεί να περιλαμβάνει τοπικά σκευάσματα δηλαδή ειδικό σαπούνι καθαρισμού , κρέμες ή ειδικές λοσιόν μη φαγεσωρολυτικές . Ανάλογα με την έκταση της ακμής ο δερματολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλες επεμβατικές μεθόδους, όπως τη διάνοιξη και αφαίρεση των φαγεσώρων (βαθύς καθαρισμός), ειδικά χημικά πίλινγκ για την ακμή , ειδικό “Fractional Laser “ για μειώση της λιπαρότητας καθώς επίσης και αντιμετώπιση των ουλών ακμής με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μικρές συμβουλες για οσους έχουν ακμή μετά την ηλικία των 30:
* Να ΜΗΝ τρίβετε ή να πλένετε υπερβολικά το πρόσωπό σας.
* Να ΜΗΝ σπάτε τα σπυράκια.
* Να ΜΗΝ πιάνετε ή να καθαρίζετε το πρόσωπό σας με βρώμικα χέρια.
* Να ΜΗΝ χρησιμοποιούειτε λιπαρές κρέμες και φαγεσωρογόνα καλλυντικά.
* Να ΜΗΝ χρησιμοποιειτε «σκληρές» συνθέσεις που αφυδατώνουν το δέρμα και καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό ιστό του και την άμυνά του.
Ο τρόπος για να περιορίσετε και να θεραπεύσετε το πρόβλημα της ακμής μπορεί να γίνει αν ακολουθήσει κάποιος αυτές τις μικρές συμβουλές και σε συνδυσμό με τις θεραπείες που θα σας προτείνει ο δερματολόγος σας για να μπορείτε να έχετε ένα καθαρό και λαμπερό δερμα, απαλλαγμένο από σπυράκια και κύστεις . Η ακμή μετά την ηλικια των 30 μπορεί να θεραπευτεί ευκολα αν απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας νωρίς. Είναι σημαντικό να μην αργοπορήσετε να κάνετε την θεραπεία που θα σας προταθεί για να να αποφύγετε τυχόν λεκέδες , μόνιμα σημάδια και ουλές στην περιοχή του προσώπου.

Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης M.D
Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος –Κοσμητική Δερματολογία
Mέλος της Ευρωπαικής και Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου
22356160