English English Greek Greek Russian Russian
Ηλιακά εγκαύματα και αντιμετώπιση

Ηλιακά εγκαύματα και αντιμετώπιση

Κάθε εποχή του χρόνου και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από τον ήλιο και να λαμβάνουμε σωστά μέτρα ηλιοπροστασίας, για εμάς αλλά ακόμα περισσότερο για τα μικρά παιδιά, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τα ηλιακά εγκαύματα.

Τι είναι όμως το ηλιακό εγκαύμα; Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB (290-320nm) η οποία διαπερνά την επιδερμίδα. Η έκταση του ηλιακού εγκαύματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Ένα ηλιακό έγκαυμα κυμαίνεται από ελαφρύ (βαθμού Ι) μέχρι πολύ σοβαρό (βαθμού ΙV), ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και την έκθεση στον ήλιο.

Οι κλινικές εκδηλώσεις του ηλιακού εγκαύματος κυμαίνονται από απλό, ήπιο ερύθημα ως οίδημα (πρήξιμο), δημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι ενυδάτωση της περιοχής αλλά, παράλληλα, προστασία από μόλυνση.

Η ερυθρότητα και το πρήξιμο υποχωρούν συνήθως σε μία εβδομάδα με απολέπιση (ξεφλούδισμα) της επιδερμίδας. Στις περιοχές αυτές όμως, μπορεί αργότερα να εμφανιστούν κηλίδες, δυσχρωμίες, σπίλοι (ελιές), ενώ μελλοντικά, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα φωτογήρανσης αλλά και ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Πρώτες βοήθειες σε ηλιακό έγκαυμα
• Απομακρυνθείτε αμέσως απ’ τον ήλιο πηγαίνοντας σε σκιερό ή κλειστό χώρο
• Καθαρίστε και δροσίστε την περιοχή με άφθονο καθαρό νερό.
• Βάλτε στο σημείο μια υγρή κομπρέσα ή γιαούρτι προσωρινά και κάντε ντους κάθε δεκαπέντε λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε τη διείσδυση του εγκαύματος και θα ανακουφιστείτε.
• Στεγνώστε προσεκτικά με μία γάζα ή απαλή πετσέτα και μην τρίβετε την περιοχή.
• Εφαρμόστε ένα προϊόν (π.χ aloe vera) που να βοηθάει την επούλωση, ενυδατώνοντας το δέρμα, ενώ παράλληλα προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια.
• Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία 3-4 φορές την ημέρα και επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για περαιτέρω θεραπεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ
– Αποφύγετε εντελώς την περαιτέρω έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
– Μην παραμελείτε ένα κάψιμο ακόμη και εάν έγινε πριν από 15 ημέρες.

– Μην σπάτε τις φλύκταινες (φουσκάλες) μπορεί να αφήσουν ουλές.
– Μην χρησιμοποιείται οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
Το Ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι σοβαρό και να επιδεινώσει την κατάσταση ενός ατόμου με δυσάρεστες συνέπειες , γι’ αυτό πρέπει άμεσα να αποτείνεστε στον Ιατρό σας για περαιτέρω φαρμακευτική φροντίδα και θεραπεία για απάλυνση του/ των συμπτωμάτων και του πόνου.

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις που έχει εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να πάθουν ηλιακά εγκαύματα ακόμα και με 15 – 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Επίσης τα βρέφη μέχρι 6 μηνών θα πρέπει να μην εκτίθονται καθόλου ή συχνά στον ήλιο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, λόγω της τρύπας του όζοντος, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 10 μέχρι τις 4 το απόγευμα και να «φοράμε» πάντοτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (π.χ. SPF50+) ή ρούχα, όταν για κάποιο λόγο εκτεθούμε στον ήλιο.

Ο ήλιος είναι ευεργετικός για τον άνθρωπο όταν η έκθεση μας σε αυτόν γίνεται συνετά και τα μέτρα προστασίας τηρούνται συστηματικά. Καλό είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι κανόνες ηλιοπροστασίας, αν και πρέπει να εφαρμόζονται ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ισχύουν και πρέπει να τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Καλό Καλοκαίρι!
Δρ.Κωνσταντίνος Συμεωνίδης M.D
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Γραμματέας Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου – Μέλος της Ευρωπαικής Δερματολογικής Εταιρείας.