English English Greek Greek Russian Russian
Μολυσματική Τέρμινθος στα Παιδιά

Μολυσματική Τέρμινθος στα Παιδιά

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής μεταδοτική  νόσος που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και άτομα που για κάποιο λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus (MCV). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο και υπάρχουν 4 τύποι του ιού αυτού.

Αν και η μολυσματική τέρμινθος, είναι ένα κοινό βλατιδώδες εξάνθημα που εμφανίζεται συχνά σε παιδιά ηλικίας ενός έως και δέκα ετών, πολλοί γονείς δε γνωρίζουν την ύπαρξη της. Όταν τα παιδιά μολυνθούν από τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου παρουσιάζουν μικρά σπυράκια που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια.

Οι μικρές αυτές βλάβες ( σαν σπυράκια) της επιδερμίδας παρουσιάζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον κορμό, τα άκρα και στα γεννητικά όργανα. Οι βλάβες αναπτύσσονται 2 με 8 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ, όταν παρουσιαστούν τα πρώτα σπυράκια, είναι πολύ εύκολο και πιθανό να μεταφερθεί ο ιός από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο, αν το παιδί τρίψει ή ξύσει τα σπυράκια αυτά.

Τα «σπυράκια» της μολυσματικής τερμίνθου συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά η ασθένεια τείνει να είναι χειρότερη σε παιδιά με έκζεμα. Στα παιδιά η λοίμωξη μεταφέρεται με διάφορους τρόπους, όπως σε δημόσιους χώρους (πισίνες)  με την άμεση επαφή (δέρμα με δέρμα), αλλά και μέσω αντικειμένων, όπως παιχνίδια, ρούχα και πετσέτες. Τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν γενικές μεθόδους πρόληψης του ιού της μολυσματικής τερμίνθου. Για παράδειγμα, πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, να μη μοιράζονται πετσέτες και ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, να μη μοιράζονται σωσίβια και θαλάσσια παιχνίδια στις πισίνες και να μην ακουμπάνε τα σπυράκια άλλων παιδιών.

Σε αρκετές περιπτώσεις η μολυσματική τέρμινθος, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να  εξελιχθεί  ραγδαίως και να υποχωρήσει σε 2-3 μήνες.  Επειδή όμως οι νέες βλάβες μπορεί να αναπτυχθούν εκεί που οι παλιές υποχωρούν , συνίσταται να γίνεται η θεραπεία σε αρχικό στάδιο, πριν αυξηθούν οι δερματικές βλάβες και πριν κολλήσουν άλλα συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την καταπολέμηση της μολυσματικής τέρμινθου είναι η αφαίρεση των δερματικών αλλοιώσεων με χειρουργική curetta, ή αφαίρεσή τους διά της μεθόδου της κρυοπηξίας (εφαρμογής υγρού αζώτου) ή διά της μεθόδου της διαθερμοπηξίας. Η μολυσματική τέρμινθος συνιστά άμεση επίσκεψη κυρίως στον δερματολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει, θα ενημερώσει τους γονείς για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των παραπάνω θεραπειών και θα προβεί στην κατάλληλη θεραπεία.Επειδή όμως η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, καλό θα ήταν να συμβουλεύουμε  τα παιδιά μας, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης MD  
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Μέλος της Ευρωπαικής και Κυπριακής Δερματολογικής-Αφροδισιολογικής Εταιρείας.
www.skinlab.com.cy