English English Greek Greek Russian Russian
Φροντίστε το δέρμα του μωρού σας τον χειμώνα.

Φροντίστε το δέρμα του μωρού σας τον χειμώνα.

Το κρύο του χειμώνα δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο στο πέρασμα του και ιδιαίτερα το δέρμα. Kοκκινίλες, ερεθισμοί και εκζέματα γίνονται και φαίνονται εντονότερα, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερη φροντίδα και περιποίηση για τo δέρμα του προσώπου και του σώματος μας.

Με το κρύο, το δέρμα δεν γίνεται μόνο πιο ξηρό αλλά και πιο εύθραυστο και ανελαστικό.  Ιδιαίτερα  τα παιδιά, που αποτελούν  μια ευάλωτη και ευαίσθητη  ομάδα,  χρειάζονται περισσότερη προστασία κυρίως κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

Αν ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές,  είναι αρκετές  για  να εξασφαλίσουν ότι το δέρµα του παιδιού σας µπορεί να αντεπεξέλθει στο κρύο περιβάλλον.  Πιο κάτω  αναφέρουμε  μερικούς  τρόπους για καλύτερη προστασία του παιδικού και βρεφικού δέρματος:

Μετά τη γέννηση το δέρµα του µωρού χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστηµα για να συνηθίσει στην καινούρια ζωή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στο περιβάλλον στους οποίους το δέρµα του νεογέννητου µπορεί να είναι πιο ευαίσθητο απ’ ότι στη μετέπειτα ζωή. Νήπια και πολύ µικρά µωρά απορροφούν περισσότερα χηµικά µέσω του δέρµατός τους, γι’ αυτό προσπαθήστε να  βάζετε όσο γίνεται λιγότερα προϊόντα πάνω στο δέρµα του µωρού. Μπορείτε να χρησιµοποιείτε  µια µικρή ποσότητα ενυδατικής κρέµας  ή λοσιόν με ουδέτερο ph για να καθαρίζετε την περιοχή της πάνας. Τις περισσότερες φορές, το µόνο που χρειάζεται όμως είναι να πλένετε το δέρµα του µωρού σας απλώς µε ζεστό νερό χωρίς σαπούνι. .

Η συχνή χρήση σαπουνιού µπορεί να ξηράνει εύκολα το δέρµα. Επίσης δεν χρειάζονται αντιβακτηριδιακά και αρωµατικά σαπούνια  σε συχνή χρήση και θα πρέπει να αποφεύγονται .

Μια µικρή ποσότητα µη αρωµατικού ελαίου µπάνιου ή σαπουνιού με ουδέτερο PH  στη µπανιέρα και  στη συνέχεια  η  επάλειψη  μιας μικρής ποσότητας  ενυδατική κρέμας  είναι και αρκετή   για το δέρμα του παιδιού και θα βοηθήσει στο να διατηρήσει το δέρµα του  µαλακό. Είναι καλό τόσο το πρόσωπο όσο και τα αυτιά να καλύπτονται από μια πλούσια, λιπαρή κρέμα, αφού το κρύο κάνει τη βρεφική επιδερμίδα ακόμα πιο ευαίσθητη

Αν το παιδί σας όμως έχει ξηρό δέρµα ή ατοπικό έκζεμα  και επιδεινώνεται το χειμώνα , είναι σηµαντικό να αποφεύγετε τελείως τα κοινά σαπούνια  και να πλένετε το δέρµα του παιδιού  πιο αραιά επειδή ο κρύος καιρός ξηραίνει περισσότερο το δέρµα, γι αυτό µπορεί να χρειαστεί να βάζετε αρκετές φορές την ηµέρα ενυδατική κρέµα, ειδικά µετά το µπάνιο.

Το δέρµα βοηθά επίσης στον έλεγχο της θερµοκρασίας του σώµατος. Όταν κάνει κρύο, µπορείτε να χρησιµοποιείτε βαµβακερά ή βαµβακερά/συνθετικά ρούχα για τα μωρά.  Τα µάλλινα ρούχα θα πρέπει να φοριούνται πάντα  πάνω απ΄ τα βαµβακερά και δεν θα πρέπει να έρχονται σε άµεση επαφή µε το δέρµα του μωρού  επειδή µπορεί να προκαλέσουν φαγούρα. Μέσα στο σπίτι το ντύσιμο των παιδιών δεν πρέπει να είναι υπερβολικό. Ντύνουμε τα παιδιά μας  όπως ντυνόμαστε και εμείς.  Αν διαπιστώσουμε ότι το μικρό μας είναι ιδρωμένο , ίσως να έχουμε υπερβάλει στο ντύσιμό του.  Στην περίπτωση που έχουμε νεογέννητο στο σπίτι και μόνο τότε δικαιολογούμαστε να του φορέσουμε ένα ρουχαλάκι παραπάνω , αφού τα νεογέννητα  δεν έχουν καλό θερμορυθμιστικό σύστημα , δεν προστατεύονται από επαρκές σωματικό λίπος και είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο.  Προσοχή όμως , γιατί κάποιοι γονείς το παρακάνουν ντύνοντας και σκεπάζοντας τα νεογνά με υπερβολικά ρούχα και σκεπάσματα με αποτέλεσμα αυτά να κοιμούνται διαρκώς ή ακόμα και να μη θηλάζουν.   Μια πρόσφατη έρευνα πάνω στο παιδικό δέρμα έδειξε ότι το δέρμα των παιδιών απορροφά αλλά και χάνει πολύ πιο γρήγορα την υγρασία γι αυτό η πρόληψη και η προστασία του παιδικού δέρματος κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του Χειμώνα είναι πολύ σημαντική.

Καλό Χειμώνα χωρίς κοκκινίλες, φαγούρα , εκζέματα και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δρ. Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης M.D.

Δερματολόγος – Παιδιατρική Δερματολογία

Γραμματέας της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου.