English English Greek Greek Russian Russian
Υγιές Δέρμα

Υγιές Δέρμα

Το δέρμα παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας στο σώμα μας, προλαμβάνει την αφυδάτωση, μας προστατεύει από επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως τα βακτήρια, τη σκόνη και τnν ηλιακή ακτινοβολία και τέλος, μέσω των αισθήσεων, μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε τα ερεθίσματα γύρω μας. Είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής μας εμφάνισης και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή από μέρους μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται μ’ ένα υγιές και εύπλαστο δέρμα. Παρόλα αυτά, καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στην καθημερινή φθορά, με αποτέλεσμα να εμφανίζει ρυτίδες, ξηρότητα και σημάδια αφυδάτωσης. Όμως τα καλά νέα είναι ότι η υγεία του δέρματός μας δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων. Κατά 80-90% η εμφάνιση του δέρματός μας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας. Συνεπώς, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή μπορούμε να διατηρήσουμε ένα δέρμα λαμπερό και υγιές.

Βήμα 1ο : Ενυδάτωση
Ο ήλιος , ο κλιματισμός το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσουν το σώμα στο να στερείται νερού εάν δεν καταναλώνεται αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ξηρό δέρμα και οι πονοκέφαλοι είναι συνήθη συμπτώματα αφυδάτωσης και απαντούν συχνά σε άτομα που δουλεύουν σε χώρους με κλιματισμό. Η εφίδρωση αυξάνει τις απαιτήσεις του σώματος σε νερό και ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο κλπ).
Η σύχνή ενυδάτωση με κρέμες και λοσιόν καθώς και η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι ζωτική για την υγεία του δέρματος. Ο γνωστός κανόνας των 6-8 ποτηριών υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί ) καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά και έτσι παρέχει στο δέρμα μας την απαραίτητη υγρασία αλλά και μια αίσθηση δροσιάς. Το νερό επίσης είναι απολύτως απαραίτητο στο να διατηρήσει το δέρμα μας ενυδατωμένο και να εμποδίσει επίσης την εμφάνιση ρυτίδων και στιγμάτων.

Βήμα 2ο : Ενισχύστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά + Λιπαρά οξέα
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος είναι οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας,αλλά και ως αποτέλεσμα της έκθεσής μας σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία , το κάπνισμα και άλλα.
Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν την άμυνα του οργανισμού μας, «απενεργοποιώντας» τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην επιδιόρθωση των ήδη κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος έτσι θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο πρόγραμμα μας.. Η βιταμίνη Ε, Κ έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.Μειώνουν τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα και συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών Οι βιταμίνες αυτές βοηθάνε επίσης στο να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια που οφείλονται στην κακή λειτουργία των τριχοειδών αγγείων. Τα λιπαρα οξέα είναι επίσης σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία επειδή εμπλέκονται στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών, κυρίως βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και της διαπερατότητάς του σε νερού. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για εκείνους που βιώνουν παθολογικές καταστάσεις του δέρματος όπως ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση.
Βήμα 3ο
Μαλλιά και Νύχια
Η υγεία των μαλλιών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το άγχος και διάφορες παθήσεις. Καθώς μεγαλώνουμε, ο ρυθμός της ανάπτυξης των μαλλιών μειώνεται και αυτά γίνονται λιγότερο υγιή και λαμπερά αν δεν τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα. Το άγχος, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως η οι υψηλές απαιτήσεις στην εργασία, η αλλαγή εργασίας, η εγκυμοσύνη, κάποια ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πτώση των μαλλιών με γρηγορότερο ρυθμό από την ανάπτυξη νέων μαλλιών , όμως η ύπαρξη κάποιας σταθερής αιτίας που προκαλεί απώλεια των μαλλιών δεν είναι συχνή.
Τα μαλλιά που βάφονται, στεγνώνονται, ισιώνονται ή υπόκεινται σε περμανάντ τακτικά είναι πιο εύθραυστα από τα φυσικά μαλλιά. Επιπρόσθετα το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά. Ένα λούσιμο με ένα ενυδατικό σαμπουάν και ένα σχολαστικό ξέβγαλμα είναι επαρκές για να καθαρίσουν τα μαλλιά από οποιαδήποτε βρωμιά ή σκόνη. Τα μαλλιά είναι προτιμότερο να στεγνώνουν φυσικά, αν είναι δυνατό. Η καλή κυκλοφορία στο κρανίο μπορεί να ενθαρρυνθεί με ένα μασάζ στο κρανίο.
Τέλος στην υγεία των μαλλιών συμβάλλει η λήψη βιταμινών του συμπλέγματος B, βιταμίνης C, ψευδαργύρου, σιδήρου και πρωτεϊνών από λαχανικά και ζωικές πηγές.
Το ασβέστιο επιπλεόν είναι απαραίτητο για να έχουμε υγιή νύχια. Χωρίς το ασβέστιο τα νύχια χάνουν τη δύναμη και την αντοχή τους και γίνονται πιο ευαίσθητα και στεγνά. Το ασβέστιο μπορούμε να το πάρουμε από τροφές-πηγές όπως τα γαλακτοκομικά, κάποια λαχανικά και ψάρια.

Βήμα 4ο

Κολλαγόνο και Βιταμίνη C
Το κολλαγόνο αναφέρεται συχνά και ως “ενδοκυττάριο τσιμέντο”. Είναι μια από τις πιο άφθονες πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα και απαντάται στο δέρμα, τα οστά και όλους τους συνδετικούς ιστούς συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, των συνδέσμων και των αιμοφόρων αγγείων.
Αν απουσιάζει η βιταμίνη C από τη διατροφή, η σοβαρή έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο. Στα αρχικά συμπτώματα του σκορβούτου περιλαμβάνεται η υπερβολική αιμορραγία των ούλων. Καθώς οι ίνες του κολλαγόνου διασπώνται, η ακεραιότητα του συνδετικού ιστού εξασθενεί.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προληφθεί η έλλειψη βιταμίνης C επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ικανός να συνθέσει βιταμίνη C και χρειάζεται να τη λάβει από τη διατροφή μέσω της καθημερινής κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η έλλειψη βιταμίνης C επιδρά στους ιστούς που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο όπως το δέρμα, τα οστά και οι βλεννογόνοι και τους προκαλεί δομικές αλλαγές .
Το κολλαγόνο είναι δομικό συστατικό του δέρματός μας και απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του.Η χρήση διαφόρων μηχανημάτων (Laser) για διέγερση των ινοβλαστών των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο, η χρήση κρεμών με υαλουρονικό , η χρήση πόσιμου κολλαγόνου καθώς και διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή του και άρα στην καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος.

Αλλοι τρόποι διατήρησης υγιούς δέρματος στην καθημερινότητα μας είναι

Πλύσιμο
Στο πλύσιμο χρησιμοποιούμε πάντα χλιαρό νερό (το καυτό ή το παγωμένο νερό ξεραίνει το δέρμα) και απαλό σαπούνι, όσο το δυνατόν με Ph 5.5 ή χωρίς ερεθιστικές ουσίες. Κάνουμε απαλό μασάζ στο δέρμα με κυκλικές κινήσεις. Έτσι βοηθάμε ώστε να διατηρηθεί η ροή του αίματος στο δέρμα. Μετά το πλύσιμο, ξεβγάζουμε πολύ καλά το δέρμα με άφθονο νερό και στεγνώνουμε ταμποναριστά με μία απαλή, βαμβακερή πετσέτα, χωρίς ωστόσο να το τρίβουμε. Για τις γυναίκες, κρίνεται απαραίτητο πριν το πλύσιμο, να αφαιρέσουν το make up με ένα βαμβάκι, για να προστατευθεί η περιοχή γύρω από τα μάτια. Σε γενικές γραμμές, φροντίζουμε να πλένουμε το πρόσωπό μας δύο φορές την μέρα (πρωί και βράδυ), εκτός και αν μεσολαβεί κάποια έντονη άσκηση ή δραστηριότητα. Στα ξηρά δέρματα που ερεθίζονται εύκολα, αρκεί μία φορά την μέρα. Στα λιπαρά δέρματα αντιθέτως, δύο πλυσίματα την μέρα επιβάλλονται..
Στο ξύρισμα απoφεύγουμε το ξύρισμα αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, καθώς το δέρμα είναι ελαφρώς «πρησμένο». Μισή ώρα μετά αφού σηκωθούμε από το κρεβάτι είναι καλύτερα, αφού το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό. Το πολύ βαθύ ξύρισμα είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν ερεθισμό στην επιδερμίδα μας. Για να το αποφύγετε, μην τεντώνετε το δέρμα όταν ξυρίζεστε, και μην πιέζετε πολύ τις λεπίδες στο δέρμα. Για τους άντρες, ενδείκνυται να “μαλακώνετε” πάντα τις τρίχες πριν ξυριστείτε, ακουμπώντας στο πρόσωπό σας μια πετσέτα βρεγμένη με χλιαρό νερό. Το ξύρισμα πρέπει να γίνεται κατά την φορά που αναπτύσσονται οι τρίχες και όχι κόντρα. Για τις γυναίκες ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Αν το δέρμα σας ερεθίζεται εύκολα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο after shave (ΧΩΡΙΣ οινόπνευμα) ή προτιμότερο κάποια ενυδατική κρέμα για μετά το ξύρισμα.

Επιπλέον μέτρα

Κόψτε το κάπνισμα, ή έστω ελαττώστε το. Όσοι καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρυτίδες. Επίσης, το κάπνισμα “κιτρινίζει” δέρμα και δόντια.
Πείτε όχι στο στρες, ευθύνεται για την παραγωγή ορμονικών στεροειδών που προκαλούν έξαρση της ακμής.
Προστατευτείτε από τον ήλιο, είναι μία από τις κυριότερες αιτίες πρόωρης γήρανσης, όπως και το σολάριουμ.
Να ασκήστε συχνά, η άσκηση αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και προλαμβάνει τις ρυτίδες.
ΜΗΝ σπάτε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Είναι ελκυστικό σίγουρα, αλλά τις περισσότερες φορές η περιοχή μολύνεται ακόμα περισσότερο και η μόλυνση εξαπλώνεται.

Ένα λαμπερό, υγιές δέρμα είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε κάνουμε στον εαυτό μας εφαρμόζοντας έτσι με συνέπεια τα παραπάνω βήματα είναι σίγουρο ότι θα έχουμε το φυσικό νεανικό δέρμα που μας επιτρέπουν τα γονίδιά μας.
Δρ.Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης
Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος
Γραμματέας της Δερματολογικής&Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου